Save the Children Türkiye Ofisi’nin Disaster Emergency Committee (DEC) katkılarıyla hayata geçirdiği, Hatay’daki kooperatiflerin kapasitelerinin geliştirilmesi ve pazara erişim olanaklarının artırılmasını hedefleyen programı için açtığı başvuru süreci devam ediyor.
Son başvuru tarihi: 28 Temmuz Pazar Günü
Bu program kapsamında, Hatay’da faaliyet gösteren kooperatiflerin üyelerine;
- Kapasite geliştirme eğitimleri,
- İş geliştirmeye dair mentorluk desteği,
- İş planlarının hayata geçirilebilmesi için nakit hibe desteği verilmesi,
- Pazar geliştirme ve ağ kurma etkinlikleri(fuar, kermes) organize edilmesi hedeflenmektedir.
Gelir getirici bir iş modeli olarak, kooperatif işletme kapasitesini artırmayı amaçlayan eğitimler, üyelerin ihtiyaçlarına göre tasarlanacak ve uyarlanacaktır. Eğitimler pazarlama, e-ticaret, ürün fotoğrafçılığı, paketleme, finansal okuryazarlık, hibe ve girişimcilik olanaklarına başvuru yöntemleri, sürdürülebilirlik vb. konuları içerecek ancak sahada tespit edilen ihtiyaçlara göre konu başlıkları güncellenebilecektir.
Başvuru Linki: https://kobo-ee.savethechildren.net/x/7B3HARu1
AYRINTILI BİLGİ VE KRİTERLER :
Save the Children Türkiye Ofisi tarafından uygulanacak olan bu program kapsamında, projeye dahil edilmesi planlanan kooperatif sayıları aşağıdaki gibidir.
- Kapasite Geliştirme Eğitimleri – 20 Kooperatif/150 Katılımcı
Başvuru formundaki yanıtları ve yanıtların doğruluğu,eksiksizliği dikkate alınarak bir puanlama yapılacak olup, sıralamaya giren ilk 20 kooperatif (ihtiyaca ve sıralamaya göre kooperatif sayısı artırılabilir), eğitimlere katılmaya hak kazanacaktır. Eğitimlerde başarılı sayılabilmek için, eğitimere en az %80 katılım gösterilmesi zorunludur. %20’den fazla devamsızlık gösteren kooperatifler, süreçte başarısız sayılacak ve sonraki aşamalara dahil olamayacaklardır. Eğitimlerden sonra, mezun olan kooperatiflerin bir ‘’İş Planı’’ oluşturması beklenecektir.
Süre ve metod: Başvuru formunda belirtilen eğitim başlıklarının içeriğine ve hangilerini tercih ettiğinize göre, 8-10 gün sürecek bir eğitim içeriği belirlenecektir. Eğitimler yine formdaki terichlere göre, hibrit veya yüz yüze olarak gerçekleştirilecektir.
- İş Geliştirmeye Dair Mentorluk Desteği – 10 Kooperatif/40 Katılımcı
Mentorluk desteğini almaya hak kazanan kooperatifler belirlenirken aşağıda yer alan başlıklar dikkate alınacaktır.
- Kapasite geliştirme eğitimlerine düzenli olarak katılım gösteren ve başarılı şekilde eğitimlerini tamamlayan kooperatifler arasından belirlenecektir.
- İlk başvuru esnasında, başvuru formunda yer alan verilerin doğruluğuyla oluşturulacak olan puan tablosu da dikkate alınacaktır.
- Son olarak da, Kapasite geliştirme eğitimine dahil olup başarılı olan kooperatiflerden ‘’iş planı’’ oluşturulması istenecektir. İş planlarını, oluşturulacak olan ‘’Değerlendirme Komitesi’’ne sunmaları gerekecektir. Komiteden, iş planlarının uygulanabilirliği, verimliliği, ihtiyaçların doğru belirlenmiş olması gibi kriterlere göre bir puan alacaklar. Geçer not alan kooperatifler, puanlarına göre sıralanacak olup, ilk 10 kooperatif, ‘’ İş Geliştirmeye Dair Mentorluk Desteği’’ ve ’’Nakit Hibe Desteği’’ almaya hak kazanacaktır.
Süre ve metot: Her bir kooperatife, toplam 8 seans iş geliştirme mentorluk desteği sağlanacaktır. Seanslar; ayda 2-3 oturum olup, her bir oturum yaklaşık 1 saat sürecektir. Mentorluk konu başlığı, kooperatifin ihtiyacı özelinde, uzman eğitmenler aracılığıyla sağlanacaktır. Mentorluk konu başlığına göre, kooperatifteki ilgili birim personellerinin/sorumlusunun, seansa katılması gerekecektir. Bu Mentorluk desteği, ihtiyaca ve kapasiteye göre yüz yüze veya hibrit şekilde gerçekleştirilecektir.
- Nakit Hibe Desteği – 10 Kooperatif
‘’Mentorluk Desteği’’ almaya hak kazanan ve ‘’Değerlendirme Komitesi’’nden geçer not alan 10 Kooperatif, ‘’Nakit Hibe’’ ile desteklenecektir. Hibe tutarı, program başladıktan ve desteklenecek olan kooperatifler belirlendikten sonra duyurulacaktır. Hibenin kullanımında; iş planında yer alan ve kooperatif tarafından taahhüt edilen başlıkların dışında kullanılamayacaktır. Hibe teslim edildikten sonra, kooperatiflerin, satın alımlarına dair ilgili belgeleri (fiş,fatura vb.) belirlenecek olan en kısa sürede proje ekibine ibraz etmesi gerekecektir. Hibenin, kooperatifin ihtiyaç duyduğu malzeme ve ekipman alımlarında kullanılması gerekmektedir. Hibenin kullanımına dair, hibe almaya hak kazanan kooperatiflerin, iş planında yer alan başlıklara göre harcama yapmayı taahhüt ettiğine dair bir ‘’Taahhütname’’ imzalamaları istenecektir. Taahhütname, kooperatiflerin belirlenme süreci tamamlanması ile birlikte paylaşılacaktır.
Hibe’nin kesin olarak kullanılamayacağı alanlar;
- Kooperatifin geriye dönük veya mevcut borçlarının ödenmesi
- Yeni işletme binası satın alımı ya da yeni bir iş yeri inşa edilmesi
- Kooperatif için araç satın alımı ve/veya kiralama
- Personel giderlerinin karşılanması
- Süreç içerisinde ayrıca bilgilendirme yapılacaktır.
- Pazar Geliştirme Etkinlikleri (Fuar/Kermes) – 3 Etkinlik/10 Kooperatif/60 Katılımcı
Kapasite geliştirme eğitimi, Mentorluk ve hibe ile desteklenmiş olan 10 Kooperatifin, Türkiye’nin 3 büyük şehrinde (şehirler netleşince paylaşılacaktır.), ağ kurma, pazarını genişletme ve satış yaparak gelir elde edebilmesi için etkinlikler düzenlenecektir. Farklı tarihlerde düzenlenecek olan 3 etkinliğe, 10 kooperatiften de katılım beklenecektir. Her bir etkinlik için yaklaşık 30 katılımcının (her kooperatiften 3 kişi) dahil olması planlanmaktadır. Etkinliklere katılım ile alakalı ihtiyaç duyulacak olan, ulaşım,konaklama, lojistik (kooperatif ürünlerinin etkinlik iline taşınması) gibi süreçlerde kurumumuz ayrıca destek sağlayacaktır.
Önceliklendirilecek olan kooperatifler;
- İşletme merkezi, Antakya-Defne-Samandağ-Kırıkhan-Hassa ilçelerinden birinde olan kooperatifler
- Depremden önce kurulmuş olan kooperatifler
- Kadın istihdamının bulunduğu kooperatifler
- Genç istihdamının bulunduğu kooperatifler
- Çocuklara yönelik fayda sağlayan kooperatifler
- Başka bir hibe programından desteklenmeyen kooperatifler
- Çalışmalarında doğa dostu uygulamalar ve inovasyon barındıran kooperatifler
- Tarımsal kalkınmaya destek olan (üretim-tedarik-satış) kooperatifler
COMMENTS