Her yıl 5.5 milyondan fazla kişi hava kirliliği sebebiyle erken ölümler ile hayatlarını kaybediyor. Hava kirliliğini karşılaştığımız en büyük çevresel sağlık riski olarak değerlendirmek mümkün. Bu bağlamda hava kirliliği ile başa çıkmak isteyen hükümetler ve yerel yönetimler vatandaşların araba kullanımını azaltmaları noktasında yeteri kadar etkin olamıyorlar.
İtalya’nın ekonomik anlamda güçlü birer merkezi olan Milan ve Roma’da ise birkaç gündür arabaların kullanımı ile ilgili gelişmeler yaşanıyor. 1.25 milyon nüfusu olan Milan kenti artarak oluşan sis tabakasını önleme yönünde girişimlerde bulunuyor.
Bu gelişmelerin ışığında Milan’ın ulaşımdan sorumlu meclis üyesi Pierfrancesco Maran, The Guardian’a yaptığı açıklamada, işlerine bisiklet ile gitmeyi tercih edenlere geri ödeme yapmak istediklerini hatta buna benzer bir uygulamanın Fransa’da da uygulandığını söyledi.
Fransa’daki ilk uygulama 2014 yılında başlatılmıştı. 6 aylık deneme süreci boyunca 20 şirket toplamda 10,000 işçisi ile bu anlaşmayı uygulayarak, bisiklet ile gittikleri her kilometre başına 25 euro sent ödeme gerçekleştirdi.
Peki bu uygulama başarıya ulaştı mı? Anlaşma yapılan 10,000 işçiden yalnızca 419’u bisiklet kullanarak anlaşmayı kabul etti. Fransa ulaşım bakanı bu konuda umutlu olduklarını ve bisiklet kullanımının %50’ye kadar artacağını belirtti. Kendi şahsi arabası olduğu halde bisiklet kullanmayı tercih edenlerin oranı %5 civarında.
Bu konuda araştırmacılar devletlerin park alanları ile ilgili ve şirketlerinde bu tür uygulamaları teşvik etmesi yönünde gereken çalışmaların az olduğunu ve artırılması gerektiğini vurguluyor.
Bisiklet kullanımı ile ilgili İtalya’da Pisa’nın kuzeyinde bulunan Massarosa köyü de geçtiğimiz yıl pilot bir uygulama başlattı. Şimdilik 50 işçi 12 aylık bir periyotta bu uygulamayı gerçekleştiriyorlar. Her gün kat ettikleri mesafeyi ölçen bir uygulama ile çevre dostu bir ulaşım denemesi sonuçlarını hep birlikte görebileceğiz.