AnasayfaKalkınmaEkonomik Kalkınma

Hayata Değer Sosyal Girişimcilik Buluşmasının Yedincisi Düzenlendi

Hayata Değer Sosyal Girişimcilik Buluşmasının Yedincisi Düzenlendi

Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur’un vefatının 7. senesinde, değerlerini geleceğe taşımaya devam etmek amacıyla 8 Haziran Perşembe günü Müze Gazhane’de gerçekleşti.

Yedi yıldan beri süren buluşmalar, sosyal girişimcileri bir araya getirmenin yanı sıra; sosyal girişimcilerin ortaya çıkardığı pozitif etkiyi çoğaltma ilkesi ışığında dünyaya ve çevreye karşı kendini sorumlu hisseden sosyal girişimcilerin yer aldığı, sosyal faydanın ön planda olduğu büyük bir ekosistem haline geldi.

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur’un açılış konuşmasıyla başlayan buluşmada Bodur, projeleri, hayalleri ve yolculukları gerçekleştirdiklerini, sürdürülebilir bir geleceğe dair hayalleri olan herkesin kendileriyle hayallerini paylaşmalarını istediğini belirtti. 

Bodur, “Sosyal girişimcilerin sayısı günden güne artıyor. Çünkü gençlerin duyarlılıkları artıyor. Gençlerin seslerini duyurabilecekleri bu platformlar da katalizör oluyor.” dedi.

Sosyal girişimciliğin gençler için ideal bir alan olduğunu belirten Bodur, bu konuda sadece kendi başarılarımızı değil topluma sağlanılan değeri de görebilmenin mümkün olduğundan bahsetti.

Buluşmanın “Ortak Payda, Ortak Fayda: Dayanışma” panelinde İhtiyaç Haritası kurucularından Mert Fırat ve Ali Ercan Özgür ve Los Chullos kurucusu  Güven Cem Çullu konuşmacı olarak katıldı.

İhtiyaç Haritası kurucularından Mert Fırat panelde, afet dönemi ve sonrasındaki süreçlerden bahsederek toplum olarak depremi ve yakın zamanda gerçekleşmesi olası olan Marmara depremini unuttuğumuzu belirtti.

Fırat, “Gündem 21 günde değişiyor. Seçim sürecinde deprem gündeme geldi ve fayda sağlamayacak şekilde hatırlandı. Bir konu yalnızca popüler olduğunda konuşmak, öncesini sonrasını konuşmamak içselleştirmemek bizde unutkanlık yaratıyor. Sivil toplumun belediyelerin çalıştığını görüyoruz. Oradaki insanların mümkün mertebe orada yaşamaya ve kalmaya olan motivasyonlarını da görüyoruz. Destek olmak isteyen insanların da ziyaret ettiğini görüyoruz. Unutmamak ve desteği sürdürmek bizim elimizde. Dört ticaret odasıyla, Birleşmiş Milletlerle partnerlik yapıyoruz, şehirlerdeki tüm paydaşlarla masalar oluşturmaya ve oluşan masalarda olmaya çalışıyoruz. Yalnızca onarım değil bölgeye kalkınma da eklemeliyiz. Bu sebeple Regional Recovery and Development Center’ları oluşturduk.” diye ifade etti.

“Ortak Payda, Ortak Fayda:Dayanışma” panelindeki konuşmacılardan İhtiyaç Haritası kurucularından Ali Ercan Özgür ise işin özünün yapılan işi, gerçekten iyi yapmakla ilgili olduğunu ve bu durumun bireyler için de, çalışanlar için de öyle olması gerektiğini dile getirdi. 

Özgür, “Hayırseverliği daha organize bir sisteme dönüştürmek zorlu bir alan. Bağış toplamak kadar onu yönetebilme kapasitesi de önemli. İhtiyaç Haritası olarak imece anlayışından geliyoruz. Bu bizim toplum olarak da tarihsel bir becerimiz.” dedi.

Kahramanmaraş depremindeki süreci anlatan Özgür, “Çadır konusu problemliydi. Hiçbir finansal katkı olmadan sadece network sayesinde yalnızca telefon trafiği ile binlerce çadırı UPS sayesinde dağıtabildik. Şimdi orada fiziksel inşaat başlayacak, psikososyal süreç devam ediyor, göç konusu konuşuluyor. Bu üç konu, bölge için kalkınmanın merkezinde. Yeni yaşamları katılımcı planlamayla ilgili önümüzde uzun bir yol var. Herkesi de bu yola davet ediyorum.” diye ifade etti. 

Los Chullos kurucusu Güven Cem Çullu ise deprem zamanı yaşadıklarını şöyle ifade etti: “Depremde ailemi kaybettim ve Maraş’a döndüm. Her şeyimizi kaybettiğimiz bir noktada bir araya geldik. Yemek, su, barınma ihtiyaçları karşılanmıyordu. Karşılanan da sürdürülebilir değildi. Bu noktada bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük. KOBİ’ler oldukça zor durumdaydı. Herkes her şeyini kaybetmişti. Belirli iş etiğiyle bir marka çatısı altında bir araya gelmeyi kabul ettik. Yaklaşık 200 üreticiye ulaşmış durumdayız.” 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: