Makedonyalı genç bir grup her gün harcadığımız enerjiyi yenilemek için yürüme veya koşma ile şarj edebileceğimiz bir sistem geliştirdi.
Akıllı telefonların dünyamıza girmesinden sonra insanların karşılaştığı en büyük problemlerden biri, telefonların kısa sürede şarjlarının tükenerek kullanılmaz hale gelmesi. Dolayısıyla, kullanıcılar yenilenebilir enerji kaynağı olmadığı için bir priz aramak ve kısa bir süreliğine de olsa hareket kabiliyetlerini kısıtlayan molalar vermek durumunda kaldılar. Soruna çözüm arayan Makedonyalı bir genç arkadaş grubu gayet kullanıcı dostu bir çözüm üretti.
Sarj sorununa ürettikleri çözüm sistemi şu şekilde çalışıyor. İlk olarak ayakkabılarımızın tabanına bir sistem yerleştiriliyor ve bu sistem bataryaya bağlanıyor. Sonrasında yürümeye başladığınız anda aynı zamanda elektrik üretimine başlıyorsunuz. Üretilen enerji harici bataryada depolanmaya başlıyor. Son olarak ise harici bataryayı USB kablo ile telefonumuza bağlayabiliyoruz. Bu şekilde yürürken ya da koşarken enerji üreterek akıllı telefonlarımızı veya cihazlarımızı şarj edebilme fırsatı elde edebiliyoruz.
Dört kişilik bir ekip olarak projelerini hayata geçiren grup, ilk başta her gün harcadığımız enerjiyi yenilemek için yürüme veya koşma ile şarj edebileceğimiz bir sistem geliştirdi. Bu sistem aynı zamanda oldukça ekonomik bir altyapıya da sahip. Projeyi ilk geliştirdiklerinde fon bulma ve pazarlama gibi bazı sorunlarla karşılaşan grup, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından başlatılan İklim konulu bir yarışmaya katılarak, geliştirdikleri prototipi burada sunma fırsatı yakaladı. iki gün süren İklim Kampı’nda ilk 10’a girmeyi başarabilen grup sonrasında 1. olarak yarışmayı tamamladı. Yarışma sonrasında ise patent başvurularını tamamlayan grup üyeleri, ülkedeki en genç patent sahibi kişiler oldular.