İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Akıllı Şehir” konseptine milli yazılımla yeni bir vizyon getiren “İTAKSİ” projesi, zamandan ve yakıttan tasarruf sağlayacak ve İstanbulkart ile otomatik ödeme imkanı sunacak. İTAKSİ ile ulaşıma büyük kolaylık, en üst düzeyde güvenlik ve hizmet kalitesi geliyor.
Toplu ulaşımı ve erişimi genişletme çalışmalarını hızla sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), özel ulaşımda hayata geçirdiği İTAKSİ hizmetiyle, “Akıllı Şehir” konseptine yerli ve milli bir vizyon getiriyor.
İTAKSİ projesini Haliç Kongre Merkezi’nde basın mensuplarına tanıtan İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, projenin taksilerin yollarda boş dolaşmasını önleyerek zaman ve enerji tasarrufu sağlayacağını ve vatandaş memnuniyetini en üst düzeye çıkaracağını söyledi.
İLK ETAPTA 4 BİN TAKSİDE UYGULANACAK
Hayri Baraçlı, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ilklere imza atmak bizim işimiz. Akıllı şehir uygulamalarıyla ilgili birçok projemiz var. Bugün de İstanbul ve Türkiye adına önemli bir proje olan İTAKSİ, taksi uygulamasını tanıtıyoruz. Bu sayede kent içi ulaşımda önemli yer işgal eden, taksilerle ilgili çok önemli çalışmayı gerçekleştirdik. Taksiciler odamız taksici esnafıyla beraber yaptığımız çalıştaylarda belirlediğimiz en kullanılabilir projeyi hayata geçiriyoruz. İlk etapta 4 bin takside uygulanacak bu çalışmada tüm istek ve arzuları dikkate aldık. Vatandaşımızın taksi ihtiyacını daha hızlı bir şekilde karşılayabilecek, yollarda boşta giden taksi sayısını azaltabilecek taksilerin etkin ve verimli kullanımını ortaya çıkaracak ve şoför arkadaşlarımızın hizmet kalitesini artıracak bir çalışmayı hayata geçiriyoruz” diye konuştu.
Taksilerin bir merkezden takibinin ve kontrolünün yapılacağı sistemin kalitesinin teknolojik imkanlarla ölçülebilir olmasının da çok önemli olduğunu dile getiren Baraçlı, şöyle konuştu;
ZAMAN VE ENERJİ TASARRUFU İLE TRAFİK DE RAHATLAYACAK
“İTAKSİ ile vatandaşımızın anında en yakın boş bir taksiye ulaşabilmesini sağlamış oluyoruz. Ülkemiz yılda 60 milyar lira üzerinde enerji ithalatı gerçekleştiriyor. Yollarda boş gezen araçların sayısını azaltarak hem enerji tasarrufu sağlayacağız. Hem trafiği rahatlatacağız hem de İstanbul ulaşımını kolay erişilebilir kılacağız. Bu çalışmanın en önemli özelliği yerli ve milli bir yazılım olmasıdır. Bu ülkemiz açısından çok önemli.”
“Herkes ölçülebilirliği ve denetlenebilirliği destekliyor. Tüm proje bu sistem üzerinde kurulu olduğundan dolayı Taksici esnafı ve Taksiciler Odası da bu çalışmayı sonuna kadar destekliyorlar” ifadesini kullanan Baraçlı, “Bu proje hem yolcu güvenliği hem sürücü güvenliği hem de ödeme kolaylığı açısından çok önemli. Bu sayede taksicilerimiz ve vatandaşlarımız daha rahat ve güvenli seyahat edebilecek. Yolcularımız bir merkezden hizmet veren kayıtlı taksilere binecek. Vatandaş ve taksici arasındaki problemleri de bu projeyle ortadan kaldırıyoruz” şeklinde konuştu.
İSTANBULKART İLE ÖDEME İMKANI
İTAKSİ’de İstanbulkart ile ödeme imkanı olacağının da altını çizen Baraçlı, yolcuların taksiye binmeden İBB NAVİ ile nereye gideceğini belirleyerek ücreti de hesap edebileceğini söyledi. Bu sayede taksimetredeki oylamaların ve buna benzer şikayetlerin ortadan kalkacağını belirten Baraçlı, sözlerini şöyle sürdürdü;
KAMERALI GÜVENLİK
“İBB olarak bir merkezden hatta evimizden taksi sistemini takip edecek noktaya geleceğiz. Taksi içindeki kamera kayıtları aracın içinde kalacak, herhangi bir merkeze aktarılmayacak. Güvenlik ile ilgili bir problem olduğunda teknik ekiplerimiz bu kamera görüntülerini alıp inceliyor. Bu görüntüler belirli bir süre takside saklı kalıyor. Daha sonra kendi kendini imha ediyor. Projede İTAKSİ merkezinin yanı sıra tamamen milli bir mobil uygulamamız da var. Cep telefonu akıllı uygulamalarıyla en yakın yerdeki boş taksiyi çağırabiliyorsunuz. Taksi şoförü çağrıyı kabul ettiği andan itibaren taksi direk size geliyor. Bu merkezimizden de kontrol ediliyor. Yani vatandaş memnuniyetini en üst düzeye çıkartacak ve şikayetleri sıfırlayacak bir çalışma olacak.”
Programda İTAKSİ ile birikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından elektrikli araçlar için üretilen şarj ünitesi de tanıtıldı. İlk etapta İTAKSİ için kullanılacak sistem, yakın zamanda bütün İstanbul’a yayılacak.
ÇAĞIR GELSİN “İTAKSİ”
İTAKSİ kapsamında yapılacak olan uygulamalar millileşme ve yerlileşme hamlesine uygun tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli yazılım ile hayata geçiriliyor.
Toplu Ulaşım Denetim ve Yönetim Merkezi, tüm toplu ulaşım araçlarının merkezi kontrol ile izlenecek. Taksiler yönlendirilebilmesi, koordine edilmesi; sürücü ve yolcu güvenliğinin sağlanacak. Müşteriyle sürücüyü en hızlı ve ekonomik rota ile buluşturacak.
Dinamik planlama yapmaya olanak sağlayan ve anlık ulaşım taleplerine cevap verebilecek bu sistem, milli bir yazılımın dünya pazarında yer edebilecek bir marka değerine ulaşma imkanını sağlayacak. Yeni sistem sadece İstanbul özgü değil dünya çapında bir Türk markası oluşturma çabası içinde geliştirildi.