İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür, afetlerde İhtiyaç Haritası’nın ürettiği ve kullandığı veri ve sosyal fayda odaklı yenilikçi teknolojileri FRC (FIRST Robotics Competition) Takımı öğrencilerine etki bağlamında anlattı.
FRC Takımı’nın katılımıyla İzmir Katip Çelebi Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu, ‘Geçmişten Günümüze Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Çağı’ sunumunu gerçekleştirdi.
Kalkınma için Teknoloji
Teknoloji, artan iletişim ve yenilikçi dijital araçlarla birlikte kalkınma alanında karşılaşılan birçok ihtiyacın karşılanmasına da yardımcı oluyor. Sosyal medya ve dijital platformlar sağlığın geliştirilmesi, yoksulluğun ortadan kaldırılması ve eşitliğin savunulması ile ilgili Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını desteklemek için kullanılıyor. Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi araçlar, insani yardım çalışanlarını güçlendiriyor; eğitimler gerçekleştirmek, paydaşları organize etmek, toplulukları güvenli dijital alanlarda desteklemek için mesafeleri kaldırarak bağlantı kurmaya yardımcı oluyor.
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Oluşturduğumuz Dijital Platformlar
Afet ve acil durumlara müdahale ederken yaşanan personel ve kaynak güvenliği, politik, kültürel ve ekonomik engeller, ve özellikle yardım kuruluşları arasındaki iletişim kopukluğu gibi zorluklarla başa çıkabilmek için kullandığımız yöntemler arasında Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Gönüllü Coğrafi Bilgi (GCB) yaklaşımı yer alıyor. Bu yöntemleri merkezine alarak tasarlanmış araç, yazılım ve süreçlerle yaşanan problemlere dair birçok çözüm hayata geçebiliyor. Bu yaklaşımla sadece afet ve acil durumlar için değil, ticari amaçlar da dahil olmak üzere pek çok uygulama, araç ve eklenti geliştirilebiliyor.
İhtiyaç Haritası Tarafından Oluşturulan Haritalar ve Platformlar
İhtiyaç Haritası’nın oluşturduğu farklı ihtiyaçlara yönelik çözümler üreten birçok harita ve platform bulunuyor. Bunlar arasında Bir Kira Bir Yuva, Afet Haritası, İstihdam Haritası, Hikayeler Haritası gibi örnekler bulunuyor. Tüm dijital platformları bir araya topladığımız bağlantıya İhtiyaç Haritası’nın profilinde yer alan bağlantıdan veya idemahaber.com’da yer alan haber içeriğinden ulaşabilirsiniz.
İhtiyaç Haritası’nın oluşturduğu dijital platformlar için tıklayın.
“İhtiyaç Haritası WhatsApp Talep Merkezi”
Doğrulanmış talepleri daha hızlı bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak amacıyla 6 Şubat’ta Hatay ve Adıyaman için Insider desteği ile birlikte “İhtiyaç Haritası WhatsApp Talep Merkezi” hayata geçirildi. WhatsApp +908502424384 üzerinden “bot”un yönlendirmesiyle iletişim bilgilerini ve ihtiyaçları tespit edilerek gereken desteklerin ulaşması sağlandı. Hatay’da 20.000’in üzerinde aileye ulaşıldı ve 96.000’in üzerinde ihtiyaç kalemini karşılandı. Deprem sonrası taleplerin zaman içinde nasıl değiştiği de yakından incelendi
COMMENTS