Hızlı gelişen teknoloji ve iş yerlerindeki dijitalleşme çalışanların mevcut koşullar için gereken azami kapasitelerini zorluyor ve çoğu zaman yetersiz kılıyor.
Bu sorunun etkisi ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün son verilerine göre durumun en kötü olduğu ülke ise şirketlerin %81’inde kalifiye işçi bulmakta zorlanan işverenleri ile Japonya olarak karşımıza çıkıyor.
10’dan fazla çalışanı olan firmalar üzerinde yapılan araştırma sonucu yetenek açığı olan şirketlerin ülke ülke sıralamasını aşağıdaki tabloda görmek mümkün.
Rapor’da ortaya çıkartılan bir başka önemli nokta ise, rapor kapsamında yapılan ankete katılan işçilerin %45’i yapmak ile görevli oldukları iş tanımları için uygun iş gücü yeteneklerini olmadığını ve verimli çalışamadıklarını düşünüyor. Bu düşüncenin ağırlıklı olduğu ülkeler ise Meksika, Japonya ve Güney Kore.
Bunun yanında 10 işçiden yalnızca 3’ü verilen görevin her durumda üstesinden gelebileceklerini ve bu yeteneğe sahip olduğunu düşünüyor.
Avrupa’da ise 2013 verilerine göre işverenlerin %40’ıgerekli becerilere sahip çalışan bulmakta güçlük çekiyor. Özellikle de üretim sektöründe sıklıkla görülüyor.
Son zamanlarda Endüstriyel Devrim’in dördüncü fazı olarak bilinen Dijital çağ, teknolojinin çalışma yöntemlerimiz üzerindeki etkisini de içeren bir gelişme gösteriyor. İşverenler ve işçiler tüm bu anlık değişimlere ayak uydurmak zorunda kalacağa benziyor.