Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı UNDESA tarafından hazırlanan Dünya Şehirleşme Analizleri (2014 revison of World Urbanization Prospects) raporuna göre İstanbul 14 milyon 164 binlik nüfusu ile dünyanın en kalabalık 15. şehri konumunda bulunuyor.
Dünya son 60 yıldır hızlı bir şekilde şehirleşme sürecinden geçiyor.Örneğin, 1955 yılındaki dünya nüfusunun yaklaşık %33’ü şehirlerde yaşıyorken bugün bu oranın %50 civarında olduğu tahmin ediliyor. Yapılan projeksiyonlara göre, 2,5 milyarlık nüfus artışı ile birlikte 2050 yılında şehirde yaşayan nüfus oranı yaklaşık %70’ler civarına yükselmesi bekleniyor. Tüm dünyada şehirlerde yaşayan nüfusun yarısı 500,000 nüfuslu şehirlerde yaşıyor. Şehirlerde yaşayan nüfusun 8’de 1’i ise dünyanın en kalabalık ve 10 milyondan fazla nüfusa sahip olan 28 şehrinde yaşamını sürdürüyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyadaki en kalabalık şehirler geçtiğimiz 60 sene içerisinde bir hayli değişime uğradı. Tokyo en kalabalık nüfusa sahip şehir olarak ilk sırada yer alıyor ve 1955 yılına göre nüfusu yaklaşık 25 milyonluk bir artış gösterdi. 2015 yılındaki nüfuslarına baktığımızda ise gelişen ekonomilere sahip iki ülke Çin ve Hindistan’ın en büyük 10 şehir sıralamasında ikişer şehri bulunuyor. Bunun yanı sıra, Brezilya, Meksika ve Mısır’da listede yer alan diğer ülkeler arasında yer alıyor. Listedeki şehirlere baktığımızda, şehirlerin kapasiteleri de oldukça dikkat çekici özellikler taşıyor. Örneğin, 1955’ten bu yana sadece iki şehir 10 milyon , geri kalan sekiz şehrin ise 20 milyondan fazla nüfusa sahip olduğu görülüyor.