AnasayfaGenelSağlık&Hijyen

İşverenler için Koronavirüs Kılavuzu

İşverenler için Koronavirüs Kılavuzu

Rüya Kaya 
Sağlam KOBİ Proje Yöneticisi

Sağlam KOBİ Proje Yöneticisi Rüya Kaya, Sağlam KOBİ Projesi kapsamında Türkiye’deki KOBİ’leri Koronavirüs hakkında bilgilendirmek ve alınacak önlemleri aktarmak için Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen ulusal halk sağlığı enstitüsü Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (Center for Disease Control and Prevention) işyeri sağlığı ve güvenliği kılavuzunu idemahaber okuyucuları için Türkçe’ye çevirdi. 

Aşağıdaki kılavuz, iş yerinde, Koronavirüs gibi akut solum yolu hastalıklarına maruz kalmayı önlemeye yardımcı olabilir. Kılavuz aynı zamanda Koronavirüse yönelik planlama hususlarını da sağlar.

Tüm işverenler iş devamlılığını sağlarken iş gücünü Koronavirüsten korumak adına stratejiler oluşturmalıdır. Tüm hastalıklarda olduğu gibi, hasta çalışanlar evde kalmalı ve iş yerinden uzak olmalıdır. Öksürük ve hapşırma durumlarında görgü kurallarına uyulmalı, eller sabun ve suyla sık sık yıkanmalı ve sık dokunulan yüzeyler sürekli temizlenmelidir.

ÇALIŞANLAR HASTA OLMADAN ÖNCE NELER YAPILMALIDIR?

Esnek çalışmanın bir seçenek olup olmadığını belirleyin. İnsan kaynakları politikalarını gözden geçirin ve esnek çalışma alanları (örneğin: uzaktan çalışma) ya da esnek çalışma saatleri gibi politikaları ve uygulamaları değerlendirin. Yöneticiler, çalışanları hastalanırsa hastalık semptomları tamamen ortadan kalkana kadar işyerine gitmek yerine uzaktan çalışma konusunda bilgilendirmelidirler.

Bir çalışan iletişim planı oluşturun. Çalışanlara ve iş ortaklarına Koronavirüsü ile ilgili güncel bilgileri sağlayacağınız iletişim sürecini oluşturun. Çalışan korkusu, kaygı, söylenti ve yanlış bilgilendirme gibi konuları öngörün ve iletişimi buna göre planlayın.

Devamsızlıkta yaşanacak ani artışlarla nasıl başa çıkacağınıza karar verin. Sağlık Bakanlığı tarafından alınan önlemlerden birisi de okullarda eğitime ara verilmesi oldu. Bu uygulama sizi ve çalışanlarınızı etkileyebilir. Bu durumda nasıl bir çalışma stratejisi gerektiğini belirleyin. 

Devlet ve yerel sağlık görevlileri ile koordinasyon sağlayın. İşiniz ve operasyonununuz devam ettiği yerde uygun müdahale yönetimi konusunda zamanında ve doğru şekilde yönlendirilmek için devlet ve yerel sağlık görevlileri ile koordinasyon sağlayın. Salgının yoğunluğunun coğrafi konuma göre farklılık göstermesi göz önüne alındığında, yerel sağlık görevlilerinin yapacağı yönlendirmeleri takip edin. Ayrıca, işinizi ve operasyonunuzu yürüttüğünüz konumda yerel sağlık görevlilerinin mevcut olan planlarını öğrenmek için iletişime geçin.

Bir iş sürekliliği planı yapın. Kritik operasyonlarınızı sürdürmek için gerekirse iş uygulamalarınızı değiştirmeye hazır olun. Örneğin, alternatif tedarikçiler belirleyebilirsiniz, müşterilere öncelik verebilirsiniz, telekonferans görüşmeleri yapabilirsiniz veya gerektiğinde bazı işlemlerinizi geçici olarak askıya alabilirsiniz.

ÇALIŞANLAR HASTA OLDUĞUNDA NELER YAPILMALIDIR?

Hastalık izni politikalarınızın estek olduğundan emin olun. Hasta sağlığı rehberi ile uyumlu olarak, çalışanlarınızın hasta aile bireylerinin bakımını sağlamak için evde kalmasına izin verin ve ilgili çalışanlarınızı ilgili sağlık politikalarından haberdar edin. Hasta çalışanlara evde kalmaya teşvik edin. Çalışanların hasta oldukları durumda işyerine gelmemeleri konusunda yöneticilerini bilgilendirmeye zorunlu tutun.

Yerel karar verme. Birden fazla işyeri olan işletmeler, yerel yöneticilere koşullara uygun kararlar alması için yetkilendirme yapın.

Çalışan seyahati. Çalışanların seyahat ederken veya geçici görevde hastalanmaları durumunda yöneticilerini bilgilendirmeleri ve yönlendirmeler için hemen bir sağlık hizmeti kanalına başvurmalarını sağlayın.

Hasta çalışanları ayırın. Akut solunum sistemi hastalık belirtisi (öksürük, nefes darlığı gibi) gösteren çalışanların işe gelmesi durumunda, bu çalışanları diğer çalışanlardan ayırın ve hemen evlerine gönderin.

Sosyal mesafe. Sağlıklı çalışanlar arasında ve bu çalışanlar ile toplum arasında Koronavirüse maruz kalmayı en aza indirmek için sosyal mesafe planlaması ve bilgilendirmesi yapın.

İşyeri hijyeni. Kapı kolları, tezgahlar gibi işyerinde sık temas edilen yüzeyleri rutin olarak sık sık temizleyin. Yayın olarak kullanılan ve temas edilen yüzeylerin çalışanlar tarafından kullanmadan önce temizlenebilmesi için tek kullanımlık ıslak mendiller sağlayın.