IDEMA Kalkınma çalışanları yazıyor: Kıdemli Proje Uzmanı Barbara Yazırlıoğlu, Kalkınma Atölyesi tarafından hayata geçirilen COVID-19 sürecinde mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yapılan yardımlara ve alınan karalara yönelik verilerin bulunduğu online harita sistemini IDEMA Haber okuyucuları için anlattı.
Sayıları hayli yüksek olan gezici mevsimlik tarım işçileri ilkbahardan başlayıp sonbahara kadar Türkiye’nin farklı bölgelerine çalışmaya gidiyor. Çalışma koşulları epey zorlayıcı olan işçilerin sorunlarına bir yenisi eklendi: COVID-19 pandemisi.
Bugünlerde mevsimlik tarım işçileri birçok güçlükle mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Yaşanan zorlukların başında tek bir araçta kalabalık seyahat etmeleri geliyor. Fiziksel mesafenin korunması demek araç giderlerinin artması demek aynı zamanda. Bunun yanında konaklama koşulları ve çalışmaya anne, baba ve çocuklar ile gidenler var. Birbirini tanıyan tanımayan işçiler; kalabalık gruplar halinde hijyenik koşulları olmayan çadırlarda kalıyorlar. Tarlalarda mevsim koşullarının zorlukları da cabası.
Pandemi günlerinde gıdaya olan saygımızı hatırlamamız gereken dönemde gıdayı bize ulaştırma zincirindeki en önemli halka olan mevsimlik tarım işçilerinin emekleri unutulmamalı. Yapılan çalışmalara göre kısa sürede koordinasyon sağlanamazsa mevsimlik işçi sayısında %50 oranında bir düşüş yaşanabilir.
Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, COVID-19 salgını sonrası Türkiye’de alınan tedbirler kapsamında 65 yaş üstü ve 20 yaş altındakilere sokağa çıkma yasağı uygulaması getirdi. Bu yasağa istisna olarak ek genelge yayımlandı. 18-20 yaş arasındaki kamu çalışanları, özel sektörde çalıştığını belgeleyenler ve mevsimlik tarım işçileri sokağa çıkma yasağından muaf tutulacağı belirtildi.
Kalkınma Atölyesi yıllardır en kırılgan gruplardan biri olan mevsimlik tarım işçileri için çalışmalar yürütmektedir. Kısa sürede olabildiğince etkili kurum ve aktörü bu konuda harekete geçirmek isteyen Kalkınma Atölyesi, hem toplumun sağlığını güvende tutmak, hem de oluşabilecek gıda krizini önlemek istiyor.
Covid-19 salgın sürecinin “Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri ve Onların Çocukları Üzerindeki Etkisine Yönelik Türkiye’de Yapılan Çalışmalar ve Alınan Önlemler” kapsamında il bazında yapılan yardımlar ve alınan kararları izleyip takip edebilmek adına her hafta güncellenen bir harita oluşturdular. Bu haritadan il bazında haberlerden, il kurul kararlarına ve genelgelere erişilebiliyor.
Stokların giderek tükendiği ve üretimin yavaşladığı pandemi döneminde üretimin devam etmesi için mevsimlik işçilerinin insana yakışır yaşam koşullarını sağlamak adına faaliyetler yürüten Kalkınma Atölyesi’ni Kalkınma Atölyesi Instagram ve Kalkınma Atölyesi Facebook hesaplarından takip edebilir, sorularınızı iletebilirsiniz. Yapılan çalışmalar için Kalkınma Atölyesi’nin internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.