Cornell Üniversitesi, INSEAD ve Dünya Fikri Haklar Örgütü işbirliğinde hazırlanan 2015 yılı Küresel İnovasyon Endeksi yayınlandı.
New York’un Cornell Üniversitesi ile birlikte, işletme okulu INSEAD (The Business School for the World) ve Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) tarafından, bu yıl sekizinci Küresel İnovasyon Endeksi yayınlandı.
Ülkelerin inovasyon faaliyetlerinin çok boyutlu bir kapsamda irdelendiği ve uzun dönemdeki büyüme, üretim faaliyetleri teşviki ve gelişme hedefleyen bu endekste, 141 ülke incelendi. Bu sayı, dünya nüfusunun %95.1’lik bir bölümünü oluşturuyor.
Toplanan veriler, İnovasyon Girdi Alt Endeksi ve İnovasyon Çıktı Alt Endeksi ile beraber toplamda 79 alt göstergeye ayrılıyor.
Ana teması “Kalkınma İçin Etkin İnovasyon Politikaları” bu yılki raporda; dünyanın en inovatif ülkeler sıralamasında ilk 5, İsviçre, İngiltere, İsveç, Hollanda ve ABD’den oluşuyor. Türkiye’nin ise, 2014 yılına göre dört basamak gerilediği ve 58.sırada yer aldığı gözlemlendi.
Ayrıca, Türkiye’nin AR-GE alanına çokça yatırım yaptığı ancak, ticaret hacmi, telif ve lisans ücretleri, bilişim teknolojilerine ayrılan ücretler ve doğrudan yabancı yatırımlarda alt sıralarda yer aldığı dikkat çeken sonuçlar arasında.