New York Halk Kütüphanesi ücretsiz olarak tüm dijital koleksiyonunu dünyanın dört bir yanında ulaşmak isteyen kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuyor.
100 yıl önce kurulan New York Halk Kütüphanesi (NYPL) ücretsiz kitap dağıtımı, eğitim ve bilgilendirme noktasında yılda ortalama 17 milyon misafirine büyük hizmetlerde bulundu. NYPL bir halk kütüphanesi fakat bildiğimiz gibi tek bir bina yada yerleşkeden oluşmuyor. NYPL, komşu bölgelerde bulunan 88 şubesi ve 4 bilimsel araştırma merkezi bulunan geniş bir kütüphane olarak faaliyetini sürdürüyor.
Bugüne kadar kısıtlı olarak erişimin sağlanabildiği, çok önemli ve geniş bir kitleye hitap eden tarihi görsellerin bulunduğu dijital koleksiyon bölümü ise NYPL’in adını bir kez daha duyulmasını sağladı. NYPL’in ücretsiz olarak tüm dijital koleksiyonunu dünyanın dört bir yanında ulaşmak isteyen kullanıcılarına hizmet verebilecek şekilde kullanıma açık hale getirmesi kültürel anlamda hızlı bir paylaşım alanının oluşmasını da beraberinde sağlamış oldu.
Dijital koleksiyon, 812.882 parçadan oluşuyor. Bu girişimde beraber yaklaşık 200 bin resim ve fotoğraf internete yüklendi. Bu parçaların içinde el yazması, harita, nota, taş baskı resim ve pek çok kartpostal bulunuyor. Koleksiyonun içersinde Türk ve Osmanlı tarihine ilişkin bir çok eser de bulunmaktadır. Kütüphanede 51 milyon parçalık bir veritabanı bulunmaktadır ve bunu e-kitaplar, DVD’ler, kitaplar ve akademik araştırmalardan oluşmaktadır.
NYPL Müdürü Christopher Platt, kitabın dijital versiyonuna ulaşmanın her zaman yeterli olmayabileceğini söylüyor ve sözlerini şöyle sürdürerek “Bir kitaba ulaşmak, ona dokunup hissetmek için dünyanın her tarafından kütüphanemize insanlar geliyor. Buna duygusallık denemez, önemli bir olgu bu” insanların kitapları görerek kullanımının azalmayacağını ifade ediyor. NYPL dijital dünyaya açılmayı sürdürürken, sürekli katlanarak artan sayıda kütüphane kullanıcısının ödünç kitap istemeye devam ettiğini de görülüyor. NYPL Müdürü Platt, yayınevleri e-kitapları kütüphanelere normal kitap fiyatının beş katından fazlasına sattıkları için ve birçok e-kitap okuyucusu metin ayarlı olduğu için resimli ve şemalı kitapların dijital ortamda iyi işlemediğini de vurgulayarak, kitapsız kütüphanelerin henüz hızlı bir dalga şeklinde yayılmasını tahmin etmiyor.