Sürdürülebilir kalkınma ‘O Daha Çocuk’ ile mümkün
2014 yılının Mayıs ayında Gençlik Bilgi Merkezi Derneği tarafından başlatılan ‘O Daha Çocuk’ kampanyasının ana teması ‘çocuk işçiliğine’ dair farkındalık yaratarak konu ile ilgili politikaların geliştirilmesinine ve iyileştirilmesinine destek olmaya çalışmaktadır.
IDEMA Haber olarak, ‘O Daha Çocuk’ kampanyasının Bilgi Üniversitesi Sosyal Kuluçka Merkezi’nde gerçekleştirilen genel koordinasyon ve değerlendirme toplantısına katılarak kampanya ekibinden ve aynı zamanda eğitmenlerden biri olan Orhan Taşdoğan ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Kampanyanın başlangıç sürecinden bahseder misiniz?
Kampanya Gençlik Bilgi Merkezi çalışanları tarafından Nisan 2014’te geliştirildi ve bugünkü değerlendirme toplantısında 15 aylık bir süreyi masaya yatırmak için bir araya geldik. Aynı zamanda önümüzdeki süreçte yapacaklarımızı da bugün koordinasyon ekibimizle birlikte konuşacağız ve projenin pek çok kesime ulaşması için elimizden geleni yapacağız.
Kampanyanın hedefleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kampanyanın asıl hedefi çocuk işçiliğini engellemeye yönelik farklı faaliyetler düzenleyerek çocuk işçiliğini bir kültür olarak gören anlayışa müdahale etmek yani bu düşünceyi kırmaya çalışmaktır. Hepimizin yakından bildiği gibi çocuk yaşta çalışma hayatına atılanların çoğu eğitim hayatlarına devam edemiyorlar. Bizler, bu proje ile birlikte çocukların eğitimden mahrum kalmalarını engelleme çalışarak, onları eğitim hayatlarına devam ettirmeye çabalayacağız. Ayrıca, Türkiye’deki mevcut yasaların çocuk işçiliğinin önüne geçemediğini üzülerek belirtmek istiyorum. Bizlerin bu noktadaki amacı bu konuda karar vericileri etkileyerek daha kapsayıcı politikaların ve çözüm yollarının geliştirilmesine destek olmaktır. Toplantılarımızda ortaya çıkan önerileri karar vericilerle paylaşarak bu konunun üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum. Bir başka hedefimizde mevsimlik tarım işçiliğinde çalışan çocuklarla ilgili önlemler almaktır.
Kampanyanın başlangıcından bu yana geldiğiniz noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Biraz önce de değindiğim gibi kampanya başlayalı 15 aylık bir süre oldu. Bu süre boyunca bizler sürekli olarak bir araya gelip çalıştaylar ve toplantılar düzenledik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) desteği ile yaptığımız çalıştay büyük bir ilgi ile karşılandı. Ayrıca, projemiz kapsamında Bilgi Üniversitesi Sosyal Kuluçka Merkezi’nden de destek sağlandı.
Kampanya sürecinde ve sonucunda beklediğiniz çıktılardan bahsedebilir misiniz?
Özellikle sosyal medyadan gelen destek ve gönüllülerimizin gün geçtikçe artması bizlere büyük bir umut veriyor. Ayrıca, kampanya sürecinde belirli noktalarda anket çalışmaları yürütmekteyiz bu da bizlere çocuk işçiliğinin boyutu konusunda veriler sunmakta ve böylece işimizi bir nebze de olsa kolaylaştırmaktadır. Bir önceki sorunuzda da söylediğim gibi kampanya sürecinde toplantılar ve çalıştaylar düzenledik ve bunları ileriki dönemde de düzenlemeye devam edeceğiz. Bu toplantılardan çıkan fikirler ve çözüm öneri hedefimize ulaşmayı yani çocuk işçiliğini azaltmayı kolaylaştıracak nitelikte ve kalitededir. Proje sonucunda yayınlamayı düşündüğümüz kitapçıklar da şu an hazırlık aşamasındadır. Aynı zamanda toplantıları, çalıştayları ve gerçekleştirdiğimiz diğer aktiviteleri de içeren bir sonuç filmi de proje sonunda hazırlanacaktır.
Kampanya ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.