ByFusion girişimi tarafından, okyanustan toplanan plastik atıkları dönüştürüp değerlendirebilmek için bir teknoloji geliştirildi. Yeni Zellandalı Mühendis Peter Lewis’in fikrinden yola çıkarak sürdürülebilir yapı malzemeleri alanında yeni bir kapı açan RePlast teknolojisi sayesinde okyanuslarda biriken plastikler geridönüştürülerek tuğla elde edilebiliyor.
Amerika merkezli ByFusion girişimi, okyanustan toplanan plastik atıkları değerlendirmek için bir teknoloji geliştirdi ve geri dönüştürülen okyanus plastiklerinden dayanıklı tuğlalar oluşturmaya başladı. Böylece, değerlendirilen plastikler yoluyla atık oluşumunun önüne geçilebildiği gibi önemli su kaynaklarına zarar vermeden, sürdürülebilir yapı malzemeleri alanında çevre dostu bir adım atıldı.
RePlast teknolojisi, modüler bir platformun plastik atıkları sıkıştırarak farklı şekillerde ve yoğunluklarda bloklar haline getirmesi prensibiyle çalışıyor. RePlast sistemi taşınabiliyor, elektrikle veya yakıtla çalışabiliyor ve plastiklerin ayrıştırılmasına ya da yıkanmasına gerek kalmadan geridönüşüme olanak tanıyor. ByFusion’ın internet sitesinde de yer alan bilgilere göre RePlast ile tuğlalar %95 karbon nötr, zehirsiz bir üretim aşaması sonucu elde edilebiliyor.
RePlast, her çeşit plastik atığın bir araya gelmesiyle oluştuğundan, geleneksel tuğladan farklı olarak renkli bir görüntüye sahip. Şimdiye kadar okyanustan çıkarılan plastiklerden yapılan tuğlalar ile duvar ve yol bariyerleri inşa edildi. Ancak, şirketin aklında hayata geçirmek istediği daha büyük projeler de mevcut. Bu amaçla, ByFusion pilot çalışmalar yürütüyor ve bu çalışmaları, geleceğe dair planlarını tüm dünyayla paylaşmak ve gerçekleştirmek istiyor. Üretilen projeler için çevre dostlarından destek bekleyen ByFusion,Indiegogo’daki kampanya ile fonlanıyor.
Video: https://vimeo.com/169051076