Bilim insanları, otopilot özelliğine sahip araçların yollardaki üç boyutlu nesneleri ayırt etmesini sağlayacak, basit ve uygun maliyetli bir yöntem geliştirdiler.
Otonom arabalardaki objeleri tespit etmek için kullanılan lazer sensörler; büyük hacimli, çirkin, pahalı, enerji verimsiz ve son derece hassaslar. Işık algılama ve mesafe tayini sensörleri, elektrikli otomobillerin çatılarına monte ediliyor. Bu da sürtünmeyi artırarak bir dezavantaj olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca bir otomobilin maliyetine yaklaşık olarak 10.000 dolar ekleniyor. Dezavantajlarına rağmen, birçok uzman bu sensörlerin; yayaların, araçların ve yoldaki diğer nesnelerin güvenli bir şekilde algılanmasının tek yolu olarak görüyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Cornell Üniversitesi’ndeki bilim insanları ise ön camın her iki tarafına yerleştirilecek iki stereo kameranın daha basit bir yöntem olduğunu keşfettiler. Neredeyse şu anda kullanılan sensörlerin doğruluğuna eriştiklerini hatta üretiminin çok daha uyguna mal olduğunu da keşfettiler. Araştırmacılar, yakalanan görüntüleri daha geleneksel olan ön görünümden ziyade kuş bakışı görünümlerinde analiz ederek, doğruluğu üç katından da fazla artıran alternatif bir model ortaya çıkardılar.
Cornell Üniversitesi’nden Doçent Doktor Kilian Weinberger: “Otopilot sürüş özelliğine sahip araçlardaki en önemli sorunlardan biri, etraflarındaki nesneleri tanımlamak. Tabii ki bir otomobilin çevresini görmesi için çok önemli. Bu zamana kadar geçerli olan ortak inanç ise sensör sistemleri olmadan bunun gerçekleşmeyeceği üzerineydi. En azından prensipte bunun mümkün olabileceğini gösterdik.” ifadelerini kullandı.
Sonuç olarak, Weinberger, keşfettikleri stereo kameraların potansiyel olarak düşük maliyetli araçlarda kullanılabileceğini ya da sensör sistemlerine sahip yüksek kalitedeki araçlarda destek yöntemi olarak kullanılabileceğini açıkladı.