Dünya Ekonomik Forumu tarafından, rekabetin ne demek olduğu araştırıldı.
Dünya Ekonomik Forumu (DEF), 1979 yılından bu yana ülkelerarası rekabetin ne anlama geldiğini araştırıyor. Bu kapsamda Forum, rekabetin pek çok farklı tanımı olduğunu ortaya koydu. DEF en geniş anlamıyla rekabeti, “Bir ülkenin üretim seviyesini belirleyen kurum, politika ve faktörler bütünü” olarak tanımladı.
DEF’in araştırmasına göre rekabetçi ülke, refah artıran bir unsur olarak öne çıkıyor. Rekabetçi ekonominin üretici ekonomi olduğu; üretimin büyüme sağladığı, bunun da gelir seviyesini artırdığı, ve böylece refah seviyesinin yükseldiği belirtildi.
DEF rekabeti şu şekilde ölçüyor: ülkenin rekabetçiliği 12 farklı alana/başlığa ayrılıyor ve bunlar üç ana başlık altında toplanıyor. “Temel ihtiyaçlar”: kurumlar, altyapı, makroekonomik çevre ve sağlık ve ilköğretimi; “Verim artırıcılar”: ürünlerin işleyişi, işgücü ve finans piyasaları, eğitim ve teknolojik hazırlıklılığını; ve “İnovasyon ve kapsamlılık”: iş kapsamlılığı ve inovasyonu içeriyor.
DEF yine de rekabetin, bir ülkenin geleceği göğüslemek için yeterli olup olmadığının tartışılır olduğunun altını çiziyor.