AnasayfaAfetlerDeprem

Sağlık alanında çalışan sivil toplum kurumları afet kapsamında neler yapıyor?

Sağlık alanında çalışan sivil toplum kurumları afet kapsamında neler yapıyor?

Birİz Derneği, ‘Kriz Sürecinde Özbakım ve Beden Farkındalığı’ kazanmak, uzman eşliğinde psikolojik dayanıklılığı artırmak için zoom üzerinden bir araya geldi. Deprem bölgesindeki yaşlılarla bir arada olan ve psikolojik ilk yardım uygulayan uzmanlarla görüşerek bölgede yaşayan yaşlıların yaşadıkları gerçeklikle ilgili notları paylaştılar. 

Nirengi Derneği, çok sektörlü ihtiyaç değerlendirmesi analizini paylaştı. Psikososyal destek vermek için çalışmalarını devam ettiriyor. 

Maya Vakfı, doğal afet, pandemi, göç, aile kaybı ve zorbalık gibi sebeplerle travmaya maruz kalmış 5-24 yaş arasındaki çocuklara ve gençlere psikososyal destek hizmetleri sunuyor. 

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği açıklama yaparak hayatta kalanların sağlığı ve iyilik hali ile ilgili bundan sonra alınması gereken halk sağlığı önlemlerine dikkat çekti. HASUDER depremle ilgili  farklı başlıklardaki halk sağlığı ile ilgili bilgilendirmelerini düzenli olarak buradaki sayfadan yapıyor.

Ruh Sağlığı Derneği, depremlerin ardından psikososyal destek hizmetleri ile ilgili çalışmalara başladı. Depremzedeler için ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti almak isteyenler ve gönüllü olarak çalışmalara katılmak isteyen uzmanlar buradaki sayfayı inceleyebilirler. 

HERA Mobil Sağlık Uygulaması, Medikal Arama Kurtarma Derneği  ve  Kalkınma Atölyesi birlikteliğinde afet bölgesindeki aktif sağlık kuruluşu ve seyyar revirlerin haritalandırma çalışmasını tamamladı. Haritaya afetsaglikharitası.org’dan ulaşabilirsiniz.

Sağlık Hakkı Derneği, hekim, hemşire ve psikologlar ile beraber sahada çalışıyor. Gezici ekipler ile afetzedelere yönelik temel sağlık taramaları, hijyen eğitimi, psikolojik ilk yardım, grup ve oyun terapileri gibi çalışmalar yapmakta.

Bugüne kadar Hatay ve Adıyaman’da doğrudan 1750 kişisel hijyen çantası ve 500 çocuk destek paketi dağıttı. Bu hijyen çantalarında, tırnak makasından, dezenfektana, iç çamaşırından, sabuna, birçok ürün yer alıyor.

Afetin ilk günlerinde ise Kahramanmaraş, Malatya ve diğer afet illerine paydaşları aracılığıyla 2500 paket hijyenik ped ulaştırdı. Daha spesifik ihtiyacı olan bireylere ise regl kabı ulaştırmaya devam ediyor. Yine sahadaki sağlık çalışanlarından gelen taleplerin karşılanması, ilaç ve medikal ürün bağışlarının sağlık kuruluşlarına ulaştırılması ve sahadaki sivil toplum kuruluşlarının koordinasyonunun artması için çalışmalar yürütmekte.

Oluşturdukları hukuki destek mekanizmasını afetzedelerin hizmetine sundu, avukatları aracılığıyla afetzedelerin hak kaybı yaşamaması için destek sağlıyor. Şu an oluşturmakta oldukları whatsapp hattı ile de afetzedelerden gelen psikolojik destek taleplerine uzaktan da destek olmaya çalışmakta.

Uzaktan sağladıkları bütün çalışmalara devam etmekle birlikte sahada da kişisel hijyen çantalarını ulaştırmak başta olmak üzere, birinci basamak sağlık desteği ve psikososyal destek çalışmalarını sürdürmeye devam etmekteler.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: