Iğdır Ovası ve Aras Nehri’nin buluştuğu yerde çok önemli kuş türlerini barındıran Kuş Cenneti yeni bir misafire ev sahipliği yapıyor.
Kafkaslar bölgesinde endemik kuş alanı olarak görülen ve Doğu Anadolu’da en çok kuş türü kaydedilen Kars-Iğdır sınırındaki Aras Nehri Kuş Cenneti 270. kuş türünü Sarı Kaşlı Çıvgın’ı(Phylloscopus inornatus) misafir ediyor.
Yukarı Çıyrıklı köyünde yaşayan amatör kuş bilimci Berkan Demir tarafından bulunan ve Doğu Anadolu’da ilk kez halkalanan bu tür, Türkiye’de kuş türlerinin çoğunu barındıran Aras Vadisi’nin göçmen kuşlar açısından ne kadar büyük bir çeşitliliğe sahip olduğunu bir kez daha gösterdi. Kuzeydoğu Asya’da üreyen ve güneydoğu Asya’da kışlayan sarı kaşlı çıvgının göç zamanında yolunu şaşıran bireyleri, ender olarak batı Asya, Ortadoğu ve Avrupa’da da görülebiliyor.
Ekolojik çeşitlilik açısından yer altı ve yer üstü kaynakların dengeli kullanmasının da büyük bir önem taşıdığı günümüz teknoloji anlayışında, hükümetler ve kurumlar projeler kapsamında doğa ve iklim bütünlüğüne verilen önem derecesinde sürdürülebilir bir doğa ve kalkınma tutumu sergilemek durumundalar.
Bu bağlamda Aras Nehri Kuş Cenneti bölgesinin önemi ve ev sahipliği yaptığı canlı türü sayıları bu bölgenin korunmak zorunda olduğunu göstermekte.
Bölgede 2005 yılından itibaren bir çok üniversite ile çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu göçmen kuşlar üzerine halkalama ve göç araştırma çalışmalarını gerçekleştiriyor.
KuzeyDoğa Derneği’nin bulunan yeni kuş türü ve Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Doğu Anadolu’daki ilk Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmesi konusundaki basın açıklamasının tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.