Çevreyi ve canlıları korumak için tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasına yönelik çalışmalar dünya genelinde hız kazanırken önemli bir yasaklama kararı da ABD’nin Seattle şehrinden geldi.
Şehir yönetimi 2008 yılında yürürlüğe giren düzenleme ile tek kullanımlık plastiklerin kullanımını yasaklamıştı. 10 yıl önce hazırlanan yönetmelik kapsamında şehirdeki tek kullanımlık plastiklerin yerini geri dönüşümü mümkün malzemelerin alması hedefleniyordu. Ancak plastik pipet, çatal ve tabak gibi mutfak malzemelerinin alternatiflerini bulmanın zor olduğu için bu malzemeler yasağın dışında tutulmuştu.
Şehir yönetiminin aldığı yeni karar ise bu muafiyeti ortadan kaldırıyor. Yani artık şehirdeki işletmeler tek kullanımlık plastik ürünlerin yerine alternatiflerini bulmak ve ürünleri müşterilere bu alternatiflerle servis etmek zorunda. Yasağa uymayan işletmeler ise aykırılık durumunda 250 dolarlık bir ceza ödemek zorunda kalacak. Tabii büyük işletmeler için bu cezanın pek de etkileyici olmadığı açık. Bu durumun farkında olan şehir yönetimi yeni düzenlemenin uygulandığı ilk dönemlerde farkındalığı arttırmak amacıyla daha yüksek cezalar verilebileceğinin altını çiziyor.
Tabii Seattle şehir yönetiminin aldığı yasaklama kararı her gün 50 milyon civarında pipetin kullanıldığı ABD’de ne kadar etkili olur bilinmez ancak şehir yönetimi bu kararın ülkedeki diğer eyalet ve şehirlere de örnek olabileceği ve zincirleme şekilde benzer yasaklamaların gelebileceği düşüncesinde. Görünen o ki gelecekte çok farklı alışkanlıklarımız olacak ama kesinlikle daha iyi olacak.