Çocukları Kurtarın Vakfı yeni bir araştırma raporu yayınladı: Kuşatma Altındaki Çocukluk – Suriye’nin kuşatma altındaki bölgelerinde yaşayan ve ölen çocuklar.
Çocukları Kurtarın Vakfı (Save The Children – STC) Suriye’nin kuşatma altındaki bölgelerinde yaptığı saha çalışması ve araştırmaları sonucunda yeni bir rapor yayınladı: Kuşatma Altındaki Çocukluk – Suriye’nin kuşatma altındaki bölgelerinde yaşayan ve ölen çocuklar.
“Yol üzerinde herkese ateş eden nişancılar ve arazilerde mayınlar var. Denetim noktaları dışarıdan gelen her şeyi durduruyor: yiyecek, ilaç, yakıt; yaşam için gerekli ne varsa. İnsanların yaşamını durduruyorlar, hasta ve tıbbi yardıma muhtaç çocuklarınkini bile. Evler ve okullar bombalama yüzünden tahrip olmuş durumda. Çocuklar açlıktan ölüyor ve marketler bomboş. 21. Yüzyıldayız ama burada sanki yüzyıllar öncesinde gibiyiz. İşte bu, kuşatma altında yaşamak demek.” – Suriyeli Yardım Görevlisi, Ocak 2016
Araştırma sonucuna göre; Suriye’nin kuşatma bölgelerinde en az 250 bin çocuk, açık hava hapishane ortamında yaşıyor. Bu çocuklar ve aileleri, dış dünyadan kopuk, savaşan gruplar tarafından çevrelenmiş durumda, ölümün kıyısında bulunuyor. İçeriye hiçbir yiyecek sokulamaması yüzünden, ağaç yaprakları yemek ve bombardıman ya da uçak sesleriyle yaşamak zorunda kalan çocuklar, korku içinde ölecekleri anı bekliyor.
Raporda öne çıkan başlıca bulgular şu şekilde: 17 yetişkin hedef grubun 16’sı, çocukların hastalıktan öldüğünü belirtmiş; 7 grup (%32) günde bir öğün yemek bile yiyemediğini ve bazı günler yiyeceksiz kaldığını, 4 grup ise (%24) çocukların besin eksikliğinden öldüğünü açıklamış; 17 yetişkin grup ise, çocukların korku ortamından ötürü davranışlarının değiştiğini, daha agresif, depresif ve içine kapanık olduğunu bildirmiş.
Vakıf, uluslararası yetkilileri: dikkatini Suriye’de korkunç şartlar altında yaşam mücadelesi veren çocuklara vermeye ve tüm yetkilerini savaşı sonlandırmak üzere kullanmaya; bölge denetçilerinin insani yardımlara geçiş izni vermesi için baskı yapmaya; ve sivillerin serbest dolaşmasına, tıbbi yardımların insani standartlara uygun biçimde yapılmasına ortam hazırlanmasında rol oynamaya davet ediyor.
Rapor detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.