Eğlenceli Bilim, deprem bölgesinde yer alan ve birlikte çalıştıkları 7000 öğrencinin okumakta olduğu okullarla iletişime geçti. Okul idarecileri ve öğretmenlerle mevcut durumu öğrenmek üzere toplantılar gerçekleştirdi. Bir sosyal sorumluluk projesi olan misafirogrenci.org’a katılan okulları desteklemeye başladı. Bu projeye katılan tüm okul ve öğrenciler, Eğlenceli Bilim okul programları, ücretsiz olarak okullara iletilecek.
Kodluyoruz Derneği, afet bölgesi için geliştirilmiş olan website ve uygulamaların listesini paylaştı. Listede, depremyardim.com, deprem.io, beniyiyim.com, afetharita.com ve afetbilgi.com yer alıyor. Alana dair farklı gruplarla kısa, orta ve uzun vadede neler yapılabileceğine yönelik toplantılar gerçekleştirdiler.
SistersLab – Bilim ve Teknolojide Kadın Derneği, Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi ile koordineli şekilde sosyal medyada içerikler paylaştı. Afet sürecinden maddi manevi etkilenen, yazılımla ilgilenen üniversite öğrencilerine yönelik 8 hafta boyunca mentorluk vermek üzere bir program başlattı.
Türkiye Zeka Vakfı, “Depremin Ardından: Okul Öncesi Dönem Çocuklarına Nasıl Davranmalıyım?”, “Erken Çocukluk Döneminde Depremden Etkilenen Çocuklar” içeriklerini derledi.
TÜBİTAK, afet sonrasında veri toplamak amacıyla saha çalışması yürütecek araştırmacıların kısa süreli çalışmalarına destek sağlamak amacıyla Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı’nı duyurdu. TÜBİTAK personelleri, arama kurtarma çalışmalarında gönüllü oldu. 38 araştırma grubu, 39 kurum ve 161 araştırmacı depremin analizini gerçekleştirmek üzere sahaya indi. Depremden etkilenen illerde bulunan KOBİ ölçeğindeki kuruluşların sürekli başvuru yapabileceği Destek Programı 2023-Deprem Bölgesi Özel çağrısını açtı. Doğrulanmış
Teknolojilerini ihtiyaçlar doğrultusunda uyarladı: Refakatsiz bebeklerin ailelerinin bulunabilmesi için yapay zekâ uygulaması, Valilik onayı olmadan bağış toplayan şüpheli hesap ve paylaşımların tespiti, yıkılan binaların tespiti ve coğrafi etiketlemesi.
Tarsus Teknoloji Atölyesi, depremzede çocuklar kendi oyuncağını tasarladı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nde eğitim alan öğrenciler, ‘Mesafeler Bilime Engel Değil’ projesi kapsamında Tarsus Berdan Konukevi’nde kalan depremzede ailelerin çocukları ile bir araya geldi.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, depremden etkilenen küçük çocukların eğitim süreçlerine destek olmak ve sosyal hayata katılımlarını hızlandırmak amacıyla çadır ve konteyner kentlere “T3 Vakfı Oyun ve Etkinlik Çadırı” kuran T3 Vakfı, Deneyap atölyelerinde hali hazırda çocuklar için verilen teknoloji eğitimlerinin benzerini bu atölyelerde veriyor. İlk etapta Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay’daki çadır kentlerde kurulan “T3 Oyun ve Etkinlik Çadırı” depremden etkilenen diğer şehirlerdeki çadır ve konteyner kentlerde de hızlıca kurularak faaliyetlerine başlayacak.
COMMENTS