TİSK ve Hacettepe Üniversitesi, Türk iş dünyasının Türkiye’deki Suriyelilere bakışını araştırdı.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HÜGO), Türk iş dünyasının Türkiye’de bulunan Suriyelilere bakışını araştırdı.
Başlığı “Türk İş Dünyası ve Suriyeliler” olan bu araştırma, bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırma olarak kayda geçti. Bu bağlamda, 12 kişilik bir ekip 5 ay süresince saha çalışmaları yürüttü ve Türkiye’nin Suriyeli mültecilerden ekonomik açıdan en çok etkilenen 18 ilinde 134 mülakat gerçekleştirdi.
Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, İzmit, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Malatya, Mersin, Muğla, Şanlıurfa ve Van’da yapılan mülakatlardan çıkarılan analizlere göre; 2,2 milyon civarında Suriyelinin ülkede kalıcı hale geldiği tespit edildi. Bu nüfusun istihdama yasal olarak dahil edilememesinin ise “kayıt dışılık” sorununu belirginleştirdiği açıklandı.
Araştırma tespit ve sonuçlarında; Suriyelilerin “misafir” statüsünden çıkmış olup kalıcı durumda bulunmaları dolayısıyla uzun vadeli ve bütüncül bir strateji geliştirilmesi; bu anlamda, Suriyelilerin mesleki edinimleri göz önünde bulundurularak bazı bölge ve sektörlere göre istihdam olanağı yaratılması, gerekli tedbirlerin alınması; ve Türkiye’nin merkezi yönetim yapısına uygun olarak, söz konusu gruba yönelik çalışmaların bir bakanlık tarafından koordine edilmesi gerekliliği öne çıktı.