Yeni İklim Enstitüsü (New Climate Institute) ile Avrupa İklim Ağı (CAN Europe) tarafından Türkiye İklim Ağı’nın desteği ile hazırlanan Yeni İklim Rejimi ekoloji raporu yayımlandı.
Türkiye, Paris İklim Anlaşması’na katkı olarak sera gazı emisyonunu 2030 yılına kadar %21 oranında azaltmayı hedeflediğini belirtmişti. Son olarak yayımlanan ‘İklim Hareketine Geçmenin Yan Faydaları: Türkiye İklim Taahhüdünün Değerlendirmesi Raporu’ ise Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na uyarak iklim rejimini değiştirdiğinde, sosyal ve ekonomik açıdan daha rahat bir ülke olacağını ortaya koyuyor. Enerji alanında yapılan tasarruflar sayesinde vatandaşlara hem çevresel olarak daha sağlıklı bir yaşam hem de geniş bir istihdam alanı sağlanacağı vurgulanıyor.
Raporda dikkat çeken noktalar şu şekilde:
- Türkiye Ulusal İyi Niyet beyanının yanı sıra fosil yakıta bağımlılığını azaltarak 2030 yılına kadar enerji üretiminde yıllık yaklaşık 21 milyar dolar enerji tasarrufu sağlayabilecek.
- Fosil yakıt bağımlılığının azaltılması, hava kirliliğinden kaynaklanan ölümlerin önüne geçebilir ve böylelikle 34.000 bin erken ölüm vakası engellenebilecek.
- Ayrıca Türkiye, 2050 yılına kadar enerji alanında dışa bağımlılığını azaltabilecek ve %100 yenilebilir enerji üretmek amacıyla yeni istihdam alanları sağlayarak enerji sektöründe 64.000 kişiye iş fırsatı sunabilecek.
- Kısaca bu rapor Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması koşullarında belirlenen küresel sıcaklık artışını 1.5 ile 2 derece arasında tutmayı hedefleyen ilkelere uyum sağlarsa ekonomik kalkınma açısından daha güçlü bir hale geleceğini vurguluyor.
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.
Haber: Çiğdem Çiyitoğlu