AnasayfaGenelEkoloji

Ülke genelinde 48 yangına müdahale edildi

Ülke genelinde 48 yangına müdahale edildi

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün ülke genelinde 14’ü kırsal 34’ü ormanlık alanda olmak üzere 48 yangına müdahale edildiğini açıkladı.

Yumaklı “İzmir-BucaKütahya-Gediz ve Balıkesir-Altıeylül‘de çıkan orman yangınlarına 14 uçak 30 helikopter 103 kara aracımız ve 647 ormanın kahramanı sevk edildi. Yangınları kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahalemiz aralıksız sürüyor” şeklinde bilgilendirme yaptı.

Altıeylül’ün Paşaköy Mahallesi‘nde tarım arazisinde başlayarak ormana sıçrayan yangına Orman Bölge Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ekipleri müdahale etti.

Sebebi belirlenemeyen yangında gözaltına alınan üç kişiden ikisi sorgu sonrasında serbest bırakılırken 1’i adliyeye sevk edildi.

İzmir Gaziemir, Buca, Foça, Bergama’da çıkan orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor

Yangınlar nedeniyle Adnan Menderes Havalimanı‘nda aksayan hava trafiği normale döndü.

Dün (18 Temmuz) saat 13.15’te Gaziemir ve Buca ilçelerinin arasındaki ormanlık bölgede çıkan yangın, yaklaşık 15 saat süren çabaların ardından Gaziemir ve Buca‘daki yangınlar kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yangının meydana geldiği an itibarıyla; hava sıcaklığı 38 derece, rüzgar hızı saatte 53 kilometre, nem ise yüzde 25 olarak ölçülmüştür. Yangın; sıcak hava, düşük nem ve şiddetli rüzgarın etkisiyle kısa sürede etrafa yayılmış ve Gaziemir ilçesine bağlı SarnıçFatih ve Hürriyet Mahallelerini tehdit eder hale gelmiştir. İzmir Valiliğimiz koordinasyonunda, Orman Genel Müdürlüğümüz, AFAD ve diğer kamu kurumlarımızla birlikte, herhangi can ve mal kaybı yaşanmaması adına, yangının tehdit ettiği yerleşim birimlerinde her türlü tedbir alınmıştır” şeklinde bilgilendirme yaptı.

Müdahale gece boyunca devam etti

Saat 13.25’te çıktığı bildirilen yangında saat 13.35’te başlayan müdahale gece boyunca devam etti.

İzmir Valisi Süleyman Elban, X hesabından söndürme çalışmalarında 7 uçak, 23 helikopter, 2 treyler çekici, 98 arazöz, 19 su tankeri, 1 paletli traktör, 21 tonajlı tanker, 8 dozer, 13 TOMA, 69 yunus timi, 26 trafik ekibi, 98 sivil ekip, sağlık ve itfaiye ekipleri ile 2172 personelin görevlendirildiğini söyledi.

Yangın komuta merkezinden insansız hava araçları, gece görüşlü kameralarla yangını takip ederken 4 helikopter de söndürme çalışmalarına havadan destek verdi.

Fotoğraf: Lokman İlhan – Anadolu Ajansı

Alevler yerleşim bölgesine ilerledi

Buca ilçesinin Sarnıç Mahallesi’nde yerleşim yerlerine doğru ilerleyen alevler, rüzgarın sürekli yön değiştirmesiyle söndürme çalışmalarını engelledi. Belediye başkanı Görkem Duman, yangın bölgesindeki incelemesinin ardından yangının kontrol altına alındığını ve bölgede soğutma çalışmaları yapıldığını bildirdi.

Gaziemir’in Zafer Mahallesi‘nde ise gece çıkan yangını, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün itfaiye ekiplerinin çalışmaları ve Milli Savunma Bakanlığı‘nın görevlendirdiği Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 3 adet AS-532 ve 2 adet CH-47 tipi helikopter ile kontrol altına aldı.

Fotoğraf: Lokman İlhan – Anadolu Ajansı

Yangın, şiddetli rüzgar nedeniyle Sarnıç Piknik Alanı çevresindeki yerleşim birimlerine yaklaştı. Sarnıç Mahallesi’nde tedbiren elektrikler kesildi. Vatandaşlar da yerleşim yerlerine yaklaşan alevlere karşı bölgedeki ağaçları ve evleri hortumlarla ıslattı. Alevlerin yerleşim bölgesine yayılmaması için Orman Bölge Müdürlüğü itfaiye araçları ve TOMA’larla evlerin önüne set kurdu.

Anadolu Ajansı‘nın aktardığına göre Sarnıç’ta arıcılık yapan Kemal Korkmaz, yangında 80 kovanının yandığını ve 500 bin liralık zarara uğradığını söyledi.

Çamlık Caddesi üzerindeki evler tedbir amaçlı tahliye edildi.

Fotoğraf: Lokman İlhan – Anadolu Ajansı

Foça’daki yangın kontrol altına alındı

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz’ün açıklamasına göre 14.50’de Yenifoça Jandarma Komando Teröristle Mücadele Okul Komutanlığı‘nda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle çevreye yayıldı. Yangın, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 3 uçak, 2 helikopter; İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, Yenifoça Jandarma Komando Teröristle Mücadele Okul Komutanlığı ile Foça Deniz Üs Komutanlığı itfaiye araçları, emniyet ve jandarmaya ait TOMA’ların müdahalesiyle 22.30’da kontrol altına alındı.

Foça ilçesinin Fevzi Çakmak Mahallesi’nde çıkan yangın nedeniyle Hayat Foça Sitesi tahliye edildi. İzmir’e inmesi planlanan uçuşlar diğer havalimanlarına yönlendirildi. Uçuşlar 21.30’da normale döndü.

Orman İşletme Müdürü hayatını kaybetti

Bergama’da çarşamba günü başlayan ve 24 saat süren söndürme çalışmalarının ardından dün 15.30’da kontrol atlına alınabilen yangına müdahale edilirken Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait bir pikap kontrolden çıktı. Çobanlar Mahallesi mevkiinde gerçekleşen kazada Bergama Orman İşletme Müdürü Şahin Dönertaş hayatını kaybetti, ulaştırma personeli Özgür Dilsiz yaralandı.

Yumaklı, “İzmir Bergama’daki orman yangınına müdahale sırasında içerisinde bulunduğu aracın devrilmesi sonucu yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede şehit olan Orman İşletme Müdürü kardeşimiz Şahin Dönertaş’a Allah rahmet eylesin. Kabri nur, mekanı cennet olsun” diyerek baş sağlığı diledi.

Kaynak: Yeşil Gazete

#GündemimizAfetDayanıklılığı serisinde Türkiye’de fırtına, sel, deprem ve diğer afetler nedeniyle zarar gören KOBİ’ler için destekleyici; tüm KOBİ’ler içinse önleyici ve farkındalığı artıracak içerikleri paylaşmaya devam ediyoruz.

Afet dayanıklılığına dair daha fazlası için saglamkobi.org’u ziyaret etmeyi unutmayın. Gelecek içerikler için takipte kalın.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: