Uluslararası Kalkınma ve Haber Platformu Devex’in Kurucu Başkanı ve Genel Yayın Yönetmeni Raj Kumar, 25 Ekim 2019 tarihinde Zorlu PSM’de gerçekleştirilen İstanbul Sosyal Fayda Zirvesi’nde yer aldı!
Geçtiğimiz günlerde 6.’sı düzenlenen Sosyal Fayda Zirvesi, #2030ŞİMDİ teması etrafında birbirinden değerli birçok katılımcıya ev sahipliği yaptı. Teknolojinin potansiyelinden dünyamızı daha yaşanır kılmak için nasıl yararlanabileceğimize odaklanan zirvede, hızlı değişimlere adapte olarak nereye doğru ilerlediğimiz ve global sorunların nasıl üstesinden gelebileceğimiz sorusunu “Devex’in Kurucu Başkanı ve Baş Editörü olan Raj Kumar” bizler için cevapladı.
Bir medya lideri olan Kumar, aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu’nun eski İnsani Yardım Kurulu Başkanı ve Dış İlişkiler Konsey üyesidir. Gerçekleştirdiği çalışmaları Raj Kumar’ı, Devex topluluğunu oluşturan birçok yardım çalışanı ve kalkınma uzmanıyla birlikte 50’den fazla ülkeye götürdü. Bu sayede, insani yardım endüstrisi üzerine yoğunlaştığı; “Dünyayı Değiştirme İşi: Milyarderler, Teknoloji Liderleri ve Sosyal Girişimciler Küresel Yardım Sektörünü Nasıl Etkiliyor?” adlı kitabın yazarı haline gelmiş oldu.
Raj Kumar’ın, Sosyal Fayda Zirvesi esnasında insani yardım endüstrisi hakkında paylaştığı değerli görüşlerini Idema Haber editörleri olarak sizler için derledik;
İlk olarak Kumar, dünya üzerinde yer alan bütün endüstrilerin; yeni teknolojiler, globalizasyon ve ekonomi gibi etkenler tarafından değiştirildiğine değindi. İnsani faydanın bir endüstri olarak kabul edilmesinde zorluklar yaşandığını belirten Kumar, bu sektörün milyonlarca insanı içine alan bir “endüstri” olduğunun altını çizdi. Ancak insani yardım endüstrisinin de dağılmakta olduğunu açıklarken gazete örneğini verdi; “Örneğin artık gazeteler ortadan kalkıyor. Bu sektör dağılıyor çünkü gelişen teknoloji, internet ve Facebook gibi siteler nedeniyle hiç kimse gidip gazete alma ihtiyacı duymuyor!” ifadelerinde bulundu. Bu bağlamda insani yardım endüstrisini değiştiren etkenlerin başında ise; büyük sivil toplum kuruluşlarının, milyarderlerin, hûkümetlerin ve şirketlerin geldiğini belirtti.
“İnsani yardım endüstrisi geçmiş yıllarda biraz daha tekel bir yapıya doğru gidiyordu. Yalnızca hûkümetler ve Dünya Bankası gibi kurumlar yardımlarda bulunuyordu. Günümüzde ise durum oldukça değişti; artık birçok çeşit kaynak var. Örneğin 2018 yılında rekor bağışlarda bulunan genç bir çiftimiz var. Öyle ki Rockefeller ailesinden ve Ford’tan bile daha çok bağışta bulundular. Artık milyarderler oyunu değiştiriyor.” ifadelerinde bulundu. Ayrıca bu genç çiftin ömür boyunca bağışlara devam edeceklerine dair sözleşme imzaladıklarını da açıkladı. Gelişen teknolojinin rolüne de vurgu yapan Kumar, orta gelirli insanların internet üzerinden ya da telefonlarından yaptıkları bağışların bir araya geldiğinde çok büyük miktarlar oluşturduğunu ve gerçekten fark yarattığını da belirtti. İnsani yardım endüstrisinin dağılmasının bazı sorunları açığa çıkarırken, bazı sorunları da çözdüğünü bu örnekle açıklamış oldu.
Raj Kumar bunlara ek olarak global eğitim ve sağlık gibi konulara da değindi; “Endüstrinin dağılışını bir avantaj olarak kullanabiliriz ve şeffaflık adına yeni kurallar koyabiliriz ya da vergileri azaltabiliriz ki akan bu muazzam zenginlik sektöre entegre edilebilsin.”
Moderatörün bunları gerçekleştirmek için yeni bir sektöre adım atılması mı gerekiyor sorusuna cevap olarak ise evet cevabını verdi. Kumar, insanlar her ne kadar iyi niyet besleseler bile Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan özel şirketlerin bütün mali hesaplarını paylaşmak zorunda olmadığını ekledi. Şeffaflık kavramının artırılması gerektiğinin altını çizdi.
Sosyal sorumluluk projeleri hakkında ise insani yardımın birinci aşaması olduğunu belirtti. Bu kapsamda, şirketlerin bir şeyleri kirletirken bir şeyleri temizlemelerinin artık yeterli olmadığını; şu anda çok daha farklı hedeflerle, yeni iş modelleri inşa eden şirketlerin olduğunu açıkladı. Özellikle yeni gelen neslin ve gençlerin bilinçli olduğunu ifade etti; “Tarihi bir değişikliğe doğru ilerliyoruz.”
Kumar, konuşmasının sonunda “Sonuçlar Devrimi” olarak adlandırdığı günümüzden bahsetti. Herkesin yaptıklarından sorumlu tutulacağı bu süreçte; milyarderlerin, sivil toplum kuruluşlarının, hûkümetlerin vb. tüm paydaşların işlemin bir parçası olmak istemeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca önceki yıllarda, bir bağış esnasında odaklanılan noktanın bağışı yapan kurum iken günümüzde bu durumun tamamen değiştiğini açıkladı. Artık sonuçların üzerine odaklanıldığı bir çağda olduğumuzun altını çizdi.
Sosyal Fayda Zirvesi’nin izlemek isterseniz lütfen tıklayınız.