Vodafone, Türkiye’nin ilk “Akıllı Şehirler Online Platformu”nu www.sehirsizin.com adresinden hizmete sundu.Deloitte Türkiye ve Türkiye Bilişim Vakfı’nın (TBV) desteğiyle www.sehirsizin.com adresinden kullanıma açılan platformla, akıllı şehirleri hayata geçirirken bireylerin de görüşlerinin alınması hedefleniyor.
Vatandaşlar ile belediye arasındaki iletişimi artıracak platform sayesinde vatandaşların ihtiyaç ve beklentileri daha sistemli bir şekilde takip edilecek. Vatandaşlar, yaşadığı şehirle ilgili söz sahibi olabilecek, site üzerinden fikir ve önerilerini paylaşarak dönüşüme destek verebilecek. Vatandaşların kendi şehirleri için ürettikleri fikirler TBV uzmanları tarafından değerlendirilerek ilgili belediyelere iletilecek. Belediyeler de bu platformdan fikir alabilecek. “Akıllı Şehirler Online Platformu” ile Türkiye’de ilk defa tüm şehirler için üretilen fikirler tek bir platformda yer alacak.
Akıllı Şehir Yol Haritası Raporu
Vodafone, Deloitte Türkiye ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından 23 büyükşehir belediyesinin katılımıyla hazırlanan, Türkiye’nin en kapsamlı “Akıllı Şehir Yol Haritası Raporu”nda, akıllı şehir programlarının ülke ölçeğinde tasarlanması ve bütünsel bir biçimde uygulanması halinde akıllı şehirlerin Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na yılda yaklaşık 30 milyar TL’lik katkıda bulunması öngörülüyor. “Akıllı Şehir Yol Haritası” ile ilk etapta 30 büyükşehir belediyesinin akıllı şehir olması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşılması halinde ülke genelinde %20 enerji tasarrufu sağlanabilecek.
Raporda yer alan belediyelerle online olarak uygulanan anket bölümüne göre:
- Belediyelerin %74’ünde farklı birimlerden personelin katılımıyla akıllı şehir ekipleri bulunuyor.
- Şehir sakinleriyle ilişkilere önem veren belediyeler, %89’luk bir oranla, görüş, öneri ve şikâyetlerini ileten kişilere mutlaka geri dönüş yapıyor.
- Vatandaş görüş ve önerilerinin iletildiği kanallar içinde web sitesi (%94,74) en yaygın uygulama olurken, onu çağrı merkezi (%89,47) takip ediyor.
- Akıllı şehir çözümleri %94’lük oranla en çok ulaşım alanında kullanılıyor, onu %42 ile su hizmetleri takip ediyor.
- Vatandaş ve paydaşların belediyelerden en büyük çözüm beklentisi ulaşım (%78,9) olurken, onu trafik (%73,7) ve otopark (%52,6) sorunu izliyor.
- Başarılı olarak değerlendirilen akıllı şehir uygulamaları arasında akıllı durak, akıllı otobüs, akıllı trafik ışıkları ve sinyalizasyon, akıllı kavşaklar gibi ulaşımı doğrudan ilgilendiren uygulamalar ön plana çıkıyor.
Raporun uluslararası örnekler bölümünden ilgi çekici bazı veriler şöyle:
- 2016’da 17 milyar ABD Doları olan akıllı ulaşım pazarının önümüzdeki 5 yılda 25 milyar ABD Doları’na ulaşması bekleniyor.
- 2015’te dronlardan elde edilen toplam endüstri gelirinin 200 ile 400 milyon ABD Doları olması bekleniyor.
- Dünya mikro şebeke pazarının 2014-2020 arasında %21 büyümesi bekleniyor.
- Dünyada sızıntı kaynaklı şebeke suyundan kayıp oranının %50 civarında olduğu tahmin ediliyor. 2030 yılında şebeke suyuna olan talebin arzı %40 geçeceği öngörülüyor.
- Şehirlerde üretilen atığın ancak %2’si düzgün olarak arıtılıyor.
- Her 100 yılda bir olan büyük seller artık her 10-20 yılda bir, hatta daha kısa aralıklarla meydana geliyor.
- Yıllık %48 oranında büyüme gösteren sağlık verisi dünya genelinde en hızlı büyüyen veri segmentleri arasında yer alıyor.
- Akıllı bina ve yaşam teması, 2014 yılında 147 milyar dolarlık bir iş hacmine sahipken, bu rakamın 2020 yılında 220 milyar dolara ulaşması öngörülüyor
- Veri Arşivi ve Analizi Yoluyla Önceden Suç Tespiti sayesinde hırsızlık oranlarında %19 düşüş sağlanabiliyor.
- Akıllı park sistemiyle, 200.000 insanın yaşadığı bir Avrupa şehrinde, park yeri bulma zamanı %50 azaltılarak hem yaşam kalitesine katkıda bulunulabiliyor, hem de yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Park gelirleri artarken, personel giderleri %5-10 arası düşürülebiliyor.
- Akıllı katı katık toplama sistemleriyle çöp toplama maliyetlerinde %43’e kadar azalma yaşanabiliyor.