WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ‘Yaşayan Gezegen Raporu’nu geçtiğimiz günlerde yayınladı. Rapora göre 2020 yılına kadar gezegenimizdeki canlı popülasyonlarının 3’te 2’si yok olacak.
1970-2012 yılları arasında gezegendeki omurgalı canlı popülasyonunda %58’lik bir düşüş olduğunu vurgulayan rapor 2020 yılına kadar canlı popülasyonunun %67’sinin yok olacağını belirtiyor. Raporda canlıları tehdit eden en önemli beş unsur şu şekilde sıralanıyor: habitat kaybı/bozulması, aşırı tüketilen bitki ve hayvan türleri, kirlilik, istila yapan türler/hastalıklar ve iklim değişikliği. Habitat kaybı ve bozulması canlı popülasyonları için en önemli tehdit olarak görülürken bunun sebepleri arasında ormansızlaşma, sürdürülebilir olmayan tarım uygulamaları ve tatlı su sistemlerindeki değişimler yer alıyor.
Resim: WWF Yaşayan Gezegen Raporu
WWF Yaşayan Gezegen Raporu canlı popülasyonunun karşı karşıya kaldığı ve kalacağı tehditleri göstermesinin yanı sıra bu tehditlerle nasıl başaçıkılabileceğine dair farklı öneriler sunuyor. Bunlar arasında doğal sermayenin korunması, adil kaynak yönetimi, mali akışların sürdürülebilir olması, dirençli piyasaların yaratılması ve yenilenebilir enerjiye geçiş gibi maddeler bulunuyor.
Rapora buradan ulaşabilirsiniz.
Haber: Emircan Kürküt