Yapay zekanın afet dirençliliğinde kullanımı henüz başlangıç aşamasında olsa da dünyadan birçok örnek, doğal afetlere yönelik tahmin ve müdahaleyi iyileştirmek için yapay zekanın kullanılabileceğini ortaya koyuyor.
IIT Haydarabad’da Dr. Srijith P.K. liderliğindeki bir veri bilimi grubu ve Sosyal Ağ Analizi üzerinde çalışan Dr. Maunendra Desarkar, Kerala selleriyle ilgili tweet’leri canlı yayınlamak için Yapay Zeka alanındaki uzmanlıklarını kullandı. Bu tweet’ler, kaynakların gerekli olduğu veya mevcut olduğu yerler ve kişilerle ilgili bilgiler içeriyordu. Kerala Floods Help-IIT Haydarabad gönderileri, yapay zeka teknikleri kullanılarak hiçbir manuel müdahale olmaksızın tamamen otomatikleştirildi. Ekibin çabaları, Kerala kurtarma operasyonlarına katılan gönüllülere gerçek zamanlı olarak kurtarma ve kaynaklarla ilgili bilgiler sağlayarak yardım etmeye başladı.(1)
Google, taşkınları tahmin etmek için yapay zeka güdümlü araçlar kullanan Bangladeş’in yanı sıra Hindistan’daki Taşkın Tahmini Girişimi’ni genişlettiğini duyurdu. Şirket, aracın, yakın bölgelerde yaşayan insanların daha güvenli yerlere taşınması için selin ne zaman ve nerede gerçekleşeceğini tahmin etmeye yardımcı olduğunu iddia ediyor. Hindistan her yıl büyük sellerden etkilenen ülkelerden biri olduğundan, Google’ın bu yeni girişimi Hindistan’da 200 milyondan fazla insanın kurtarılmasına yardımcı olabilir.(2)
Japonya 3. göz dron sisteminde üç boyutlu siluet projeksiyonlarını kullanıyor. Sistem, binaların içi veya çatılar gibi yerden görülemeyen yerlerde mahsur kalan kişilerin görüntülerini otomatik olarak analiz etmek ve belirlemek için yapay zekayı kullanıyor. Bu bilgileri gerçek zamanlı olarak kurtarma ekiplerine gönderiyor. (3)
Austin’deki Texas Üniversitesi Oden Hesaplamalı Mühendislik ve Bilimler Enstitüsü’ndeki araştırmacılara göre, yapay zeka (AI), makine öğrenimi ve dijital ikiz teknolojilerinin bir kombinasyonu şiddetli hava olaylarını tahmin etmeye yardımcı olabilir. Dawson’ın ekibi, Katrina, Rita, Ike ve Harvey Kasırgasından bu sezonun bugüne kadarki en büyük fırtınası olan Ida Kasırgasına kadar yirmi yıldır fırtına dalgası tahminlerini modelliyor. Fırtına dalgası uzmanı, her birinin kendi benzersiz özelliklerini getirdiğini söylüyor. Ancak yine de her birinden gelecekteki yanıtlar için bilgi sağlayabilecek dersler çıkarılabilir. (4)
AI for Earth mühendisleri, AI for Earth – İç Taşkın Tahmin Yarışmas’ında ani sellerin öngörülemezliğini ele aldı. Amaç, su seviyesi verilerinden bir sel olayını doğru bir şekilde tahmin etmekti. Makine öğrenimi modellerinin eğitileceği ve test edileceği veriler, Fransa’daki nehir ağızlarını izleyen bir hidrolojik istasyonlar ağından alındı. Halen test edilen sistem, taşkınların engellenebilmesi için bir potansiyel taşıyor. (5)
Halen test aşamaları devam etse de tüm bu örnekler, yapay zeka teknolojisinin hayat kurtarma ve doğal afetlerin risklerini azaltma konusunda yüksek bir potansiyeli olduğunu gösteriyor. Yapay zeka teknolojisi gelişmeye devam ettikçe, daha dirençli toplumlar ve sistemler oluşturma konusunda muhtemelen giderek daha önemli bir araç haline gelecek.
Kaynaklar:
3: https://web-japan.org/trends/11_tech-life/tec202112_disaster-prevention.html
5: https://www.fruitpunch.ai/blog/ai-based-early-warning-system-for-river-floods
COMMENTS